вівторок, 7 травня 2019 р.


Знати і пам’ятати зобов’язані




  Щороку 8–9 травня Україна традиційно вшановує День пам’яті та примирення і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. У ці дні важливо нагадати про роль українців у перемозі в Другій світовій війні, висловити повагу всім борцям проти нацизму, увічнити пам’ять про загиблих воїнів, жертв війни, воєнних злочинів, депортацій та злочинів проти людяності, скоєних у ці роки.

Страшні сліди залишила війна для Лугищини:

На території району вона тривала 885 днів (з 28 липня 1941року по 1 січня 1944 року)

Війна забрала життя 2167 чоловік, в т.ч. спалено 200 чоловік, вбито 406 чоловік, 506 дітей ,  2104 чоловік вигнано на примусові роботи у Німеччину.

В боях з фашизмом  загинуло 1570 наших земляків, 1180 чоловік зникли безвісті, 55 чоловік померло від ран.

Загаль  на цифра загиблих у війні становить 7100 громадян району, що складає 20% їх кількості  до початку війни.

За період окупації було спалено 4 села: Жеревці,  Зарічку, Топільню, Малахівку, частково спалені Лугини (496) та Радогоща (250)

На території Лугинського району встановлено 78 пам'яток історії війни, знаходиться 18 братських та 28 поодиноких могил. У 12 селах встановлено пам'ятні знаки.

На плитах, обелісках викарбувано 669 прізвищ загиблих, 1100 учасників війни відзначено державними нагородами.

Лугинчани внесли вагомий внесок у Велику Перемогу. Завдяки невтомній праці місцевих краєзнавців, ми сьогодні маємо майже повну історію свого району в роки Другої світової війни, відображену на сторінках книг:
 
Атаманчук Микола, Бовсуновський Ананій. Поклонімося подвигу.
            Книга присвячена Герою Радянського Союзу П.П.Бовсунівському. Водночас цей нарис  про маленьку батьківщину патріота, про село Бовсуни, у літописі якого, як у краплині води, відбилася складна, сповнена драматизму і героїки доля великої Батьківщини – України.

 
Сульська Зоя Василівна . Була війна…
Повернутись у минуле заради майбутнього – завдання цього видання. В ньому зібрано матеріали про лугинчан, які воювали на різних фронтах Великої Вітчизняної війни, партизанів, підпільників, про тих хто допомагав наближати довгожданий день Перемоги.

Сульська Зоя Василівна. Велич подвигу народного
              Дорогою ціною дісталась нам Перемога. З покоління в покоління передаватимуться імена тих, хто до останньої краплі крові захищав нашу Вітчизну. Видання буклету присвячується ветеранам ВВв, в якому зібрано частки фактичного матеріалу про ратні і трудові подвиги Лугинчан , ілюстровано фотознімками героїв.

Сульська Зоя Василівна.   Жінки-ветерани війни і праці Лугинщини.      
    Розповідь про жінок, які були свідками й учасниками історичних подій (довоєнного часу, років Великої Вітчизняної війни, відбудови народного господарства і сьогодення), про жінок науки, культури, медицини, сільського господарства  тощо.

Сульська Зоя Василівна. Солдати Перемоги
 В книзі зібрано спогади про ветеранів Великої Вітчизняної війни , про захисників рідної Вітчизни від фашистських загарбників у роки війни. Матеріали взяті: з архівних документів, особистих спогадів ветеранів війни, публікацій у Лугинській районній газеті «Промінь».

Лисенко Володимир. Дорогами війни
           У цьому виданні зібрано спогади про ветеранів Великої Вітчизняної війни, воїнів-інтернаціоналістів, миротворців ООН, юних пошуковців, в яких висвітлено мужність і патріотизм наших земляків-червоноволотців у боротьбі з ворогами

        Лисенко Володимир. В лісах під Словечно (з історії партизанського з’єднання С.Ф.Малікова, дивізії ім.. М.О.Щорса).
             У виданні розповідається про партизанський рух на Поліссі на основі дослідницької роботи історико-краєзнавчого гуртка Червоноволоцької ЗОШ І-ІІІ ст. та його експедиційного загону «Пошук», під керівництвом вчителя історії, краєзнавця Володимира Лисенка.


Наш земний уклін усім, хто бився на фронтах Великої Вітчизняної, виніс роки окупації та пекло концтаборів, хто піднімав з руїн і відроджував рідний край.









Немає коментарів:

Дописати коментар